معرفی فقها ی شیعه
زندگینامه
خاندان او از سادات حسینیاند که در عهد صفوی در سیستان میزیستند. سلطان حسین صفوی، جدّ اعلای او سید محمد را به منصب شیخالاسلامی در سیستان منصوب کرد؛ لذا با خانواده اش به آن جا منتقل شد و سکنی گزید. علی سیستانی در ۱۳ مرداد ۱۳۰۹ برابر با ۹ ربیعالاول ۱۳۴۹ در شهر مشهد متولد شد و پدرش به نام جدش، که از بزرگان علم و زهد بوده، او را علی نام نهاد. نام پدر وی سید محمد باقر میباشد و مادر او از خانواده آذربایجانی اهل علم، فرزند «علاّمه سیّد رضا مهربانی» میباشدوی هم اکنون در شهر نجف در کشور عراق و در مجاورت حرم و مرقد علی ابن ابی طالب امام اول شیعیان زندگی میکند.
مرجعیت
سید ابوالقاسم خویی در اواخر عمر در 1409 ه ق به سید علی سیستانی پیشنهاد امامت نماز در مسجد خضرا را داد و سید علی سیستانی به جای سید ابوالقاسم خویی در این مسجد نماز گزارد. بعد از درگذشت سید ابوالقاسم خویی، سید علی سیستانی یکی از تشییع کنندگان او بود و نماز میت را بر او گزارد. پس از آن، زمام مرجعیت حوزه علمیه را بدست گرفت و شروع به فرستادن اجازات، تقسیم و پخش حقوق و تدریس از روی منبر سید ابوالقاسم خویی در مسجد خضرا کرد. بسیاری از مجتهدین وقت و پیشاپیش همه سیدعلی بهشتی و شیخ مرتضی بروجردی پس از فوت آیتالله خویی مردم و مقلدان ایشان را به علی سیستانی ارجاع دادند. به این صورت، سید علی سیستانی شهرت زیادی در ایران، عراق، کشورهای خلیج فارس، هند، آفریقا، اروپا و… مخصوصاً در میان قشر جوان و همچنین علما پیدا کرد.
مکتب فقهی
مکتب فقهی سید علی سیستانی مکتبی تلفیقی یا تطبیقی از مکاتب فقهی مشهد، قم و نجف تلقی میشود. در تفقه سید علی سیستانی آرای میرزا مهدی اصفهانی از مشهد، بروجردی از قم و سید ابوالقاسم خویی از نجف مشهود است .